Zakelijke inzet social media

Leestijd: 3 minuten

Deel bericht op:

In gesprek met ondernemers hoor ik vaak argumenten waarom de inzet van social media marketing niets voor hun onderneming is. Deze argumenten zijn mijn inziens vaak onvolledig of gebaseerd op verkeerde informatie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat social media marketing voor ieder bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn. Aan de hand van de meest gehoorde tegenargumenten zal ik u verklaren waarom…

Wij lopen meer risico omdat mensen zich negatief kunnen uitlaten

Interactie tussen bedrijf en klant is een belangrijk succesfactor voor social media marketing. In de meeste gevallen zal dit een positief effect hebben op uw bedrijf. Wanneer de klant ontevreden is zal hij dit ook via social media kanalen met het bedrijf en zijn vrienden delen. Dit is inderdaad een risico maar biedt tegelijkertijd natuurlijk ook een kans.

Wanneer de geplaatste klacht door uw bedrijf goed wordt opgelost, zal de klant tevreden zijn. Dit zal hij vervolgens delen met zijn vrienden, waardoor deze een goed gevoel krijgen over uw service en dienstverlening. Indien u niet aanwezig bent op social media had de klant zijn klacht ook online geplaatst, alleen had u het dan niet geweten en had u er ook niets aan kunnen doen.

De doelgroep waar ik me op richt is niet online te vinden

Dit is een gevoel dat bij veel ondernemers leeft. Ik vraag mij echter af waar dit op gebaseerd is. Uit het meest recente onderzoek van Eurostat blijkt dat maar liefst 94% van de Nederlanders internet gebruikt. Hiermee heeft internet een hogere penetratiegraad dan een krant of reclamefolder.

Steeds meer Nederlanders gebruiken het internet voor opzoeken van informatie, doen van bankzaken of onderhouden van sociale contacten. Uit recent onderzoek van Market Respons is gebleken dat vrouwen ouder dan 40 jaar de snelst groeiende groep op Facebook zijn.

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en spreken voor zich. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en opleidingsniveaus zijn veelvuldig te vinden op het internet en social media.

Doelgroep - ZAKELIJKE INZET SOCIAL MEDIA

Mijn klanten kopen mijn product of dienst niet online

Voor een groot deel is dit natuurlijk afhankelijk van de branche waarin u actief bent. Voor de meeste branches geldt dat verkoop via online kanalen al heel normaal is. Voor dure of meer ingewikkelde producten zal vaak nog een face-to-face (verkoop)gesprek nodig zijn.

De kunst in dat geval is om bij de potentiele klant aan tafel te komen. Hoe komen de klanten uiteindelijk bij u terecht? Steeds meer klanten oriënteren zich eerst uitgebreid online. Op vergelijkingssites worden producten met elkaar vergeleken. Daarnaast wordt op social media, zoals Twitter of LinkedIn, gezocht naar ervaringen van huidige gebruikers.

Indien u hier niet vindbaar bent loopt u klanten en bijbehorende omzet mis. Bedrijven gericht op consumenten kunnen al jaren niet meer om social media heen. Merken als Heineken, Volkswagen en KLM hebben dit uitstekend begrepen. Voor bedrijven gericht op B2B worden social media ook steeds belangrijker om in contact te komen met hun klanten.

Ik weet niet hoe ik met social media moet starten en omgaan

Volgens mij is dit de belangrijkste reden voor ondernemers om niets te doen. Er is niet voldoende kennis aanwezig om aan de slag te gaan met social media. Door dit gebrek aan kennis zijn de mogelijkheden en kansen vaak niet duidelijk en wordt inzet van social media afgedaan als moderne onzin en tijdverspilling.
Voor social media marketing geldt net als voor veel andere disciplines dat het een vak apart is. Indien u zelf niet weet hoe u een website bouwt laat u dit doen door een partij die dat wel weet.

Voor social media is dat niet anders! Veel zaken zoals het plaatsen van content kunt u net als bij een website zelf doen. Voor het opstellen van een strategie, het kiezen van de juiste kanalen en voor het verspreiden van de juiste boodschap kunt u de hulp inroepen van social media marketing specialisten.

social media - ZAKELIJKE INZET SOCIAL MEDIA

Komen bovenstaande uitspraken u bekend voor en dacht u dat deze opgingen voor uw bedrijf? Dan hoop ik dat ik u op andere gedachten heb kunnen brengen met deze blog. Mocht u naar aanleiding van deze blog vragen, of hulp nodig hebben dan kunt u geheel vrijblijvend contact met mij opnemen via marco@breakoutmarketing.nl of Twitter mee via @BreakOut_M!

Marco Vernooy
Break Out Marketing

Reacties

Reacties