Pietitie

Leestijd: 2 minuten

Deel bericht op:

Nederland is momenteel in de ban van Sinterklaas en de Zwarte Pieten discussie. Voor- en tegenstanders vallen over elkaar heen over het afschaffen van deze Nederlandse traditie. Aangezien er al heel veel over gezegd en geschreven is zal ik jullie verder niet vermoeien met mijn mening.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we hier niets van kunnen leren. De afgelopen drie dagen zijn we in Nederland getuigen geweest van de snelst groeiende pagina ooit op Facebook. Zelfs de pagina’s van grote Nederlandse merken als Bijenkorf, Heineken en KLM komen qua groeicijfers niet in de buurt van Pietitie! Op het moment van schrijven (25/10/2013) heeft Pietitie de magische grens van twee miljoen likes geslecht en is daarmee al groter dan de pagina van de Verenigde Naties.

De kracht van social media

Door deze ontwikkelingen mogen we denk ik twee zaken concluderen. Social media blijken een goed middel om (grote) groepen mensen ergens bij te betrekken en te mobiliseren. De succesfactor hierbij is de emotionele betrokkenheid bij het onderwerp of product. Een belangrijke les voor ondernemers die wekelijks de ene na de andere aanbieding delen via social media zonder een persoonlijke boodschap of kijkje in de keuken. De consumenten van nu wil weten waar hij koopt en wie daar werkt.

Emotie als aanjager

Daarnaast leert de Pietitie-casus ons dat negatieve gevoelens zoals boosheid, frustratie of onmacht sneller gedeeld worden en voor meer reactie en interactie online zorgen dan positieve gevoelens. Zorg er dus als ondernemer voor dat klachten van klanten zo snel mogelijk worden aangepakt en opgelost voordat deze viraal gaan! Wat er uiteindelijk ook gaat gebeuren Zwarte Piet zal niet helemaal verdwijnen. Als ultiem statement heeft een vrouw uit Rotterdam een tattoo van de knecht van de Goedheiligman laten vereeuwigen op haar lichaam.

pietitie (1)

Wil je reageren op deze blog? Twitter mee via @BreakOut_M!

Marco Vernooy
@MVernooy
Break Out Marketing

Reacties

Reacties