Verlies geen bezoekers met een mobielvriendelijke website

Leestijd: 3 minuten

Deel bericht op:

Verlies geen bezoekers met een mobielvriendelijke website

Steeds meer mensen bezoeken websites via hun smartphone. Dat is niet verrassend omdat bijna iedereen tegenwoordig een smartphone op zak heeft. Google haakt hier nu op in door het belang van een mobielvriendelijke website te vergroten. In deze blog de belangrijkste feiten op een rij.

Mobiel is groter dan desktop

Mobiel websitebezoek is voor het eerst groter dan via desktop. Zo zag Google dat in 2014 maar liefst 50% van de zoekopdrachten gedaan werd via mobiel. Een forse stijging ten opzichte van 40% in 2013. Het is niet langer zaak om rekening te houden met mobiele bezoekers, maar juist om mobiele bezoekers als uitgangspunt voor je website te nemen. Het is daarom belangrijk dat jouw website klaar is voor mobiel gebruik. Een menu dat niet uitklapt of een website waarbij je flink moet inzoomen om de tekst te kunnen lezen is niet meer van deze tijd. Zorg ervoor dat jouw website geoptimaliseerd is voor mobiel en voorkom dat je een groot gedeelte van je bezoekers kwijtraakt!

Mobielvriendelijke website belangrijk in ranking Google

Eind februari maakte Google bekend dat zij mobielvriendelijke websites hoger laat scoren in de zoekresultaten van de zoekmachine. Officieel is deze wijziging in het algoritme per 21 april 2015 in werking getreden.

Om een betere positie te behalen (of je huidige te behouden) is het dus van belang dat je hier op inspeelt. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat je website zakt in de zoekresultaten. Aangezien Google veruit de meest gebruikte zoekmachine is in Nederland (marktaandeel van ruim 95%) is het van belang een goede positie te verwerven in de Google zoekresultaten.

Is mijn website mobielvriendelijk?

Je kunt zelf bekijken of jouw website geschikt is voor mobiel gebruik. Door middel van deze tool van Google kun je gemakkelijk controleren of Google jouw website als mobielvriendelijk ervaart. Vul de desbetreffende URL van je website in en je ziet binnen één minuut hoe mobielvriendelijk je website is!

Tips voor een mobielvriendelijke website

Mobielvriendelijke websiteHeb je nog geen mobielvriendelijke website? Of wil je jouw website verder verbeteren? Dan hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Overzicht – Houd er rekening mee dat websites op een computer een ander gebruikersgemak hebben dan op een smartphone. Waar websites op een computer vele blokken met informatie kunnen bevatten en een prachtig design, kan dit als zeer vervelend worden ervaren voor mobiele gebruikers.

Tekst – Vaak zijn er nog websites waarbij de teksten slecht te lezen zijn op mobiel. Let er op dat je rekening houdt met het feit dat de grootte van de letters groot genoeg is én dat het lettertype duidelijk is.

Flash – Sommige website bevatten nog Flash-elementen op de website. Flash-elementen zijn tegenwoordig passé. Daarnaast wordt dit door de meeste mobiele apparaten niet meer ondersteund . Bezoekers kunnen het betreffende element eenvoudigweg niet zien. Zorg dus voor een website zonder Flash. Hier worden zowel Google als je website bezoekers een stuk vrolijker van.

Navigatie – Houd er rekening mee dat mensen die hun smartphone bedienen dit moeten doen met hun duimen en vingers. Een andere beleving dan het navigeren met een cursor. Pas het ontwerp hier dan ook op aan. Let er op dat linkjes bijvoorbeeld ver genoeg uit elkaar staan, zodat je bezoekers niet per ongeluk op de verkeerde link kunnen drukken.

Testen, testen en nog eens pfff…. testen! – Laat je mobiele website tijdens de ontwikkeling regelmatig testen door eindgebruikers. Hierdoor optimaliseer je het gebruikersgemak, wat er voor zorgt dat je bezoekers sneller en eenvoudiger de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn.

 Dus ik heb een mobielvriendelijke website nodig?

Aangezien het aandeel websitebezoekers via mobiel alleen maar groter wordt en de mobielvriendelijkheid van je website nu ook meegewogen wordt in de ranking (en dus vindbaarheid) van je website in Google, is dat een juiste conclusie. Met het oog op de toekomst zal dit belang alleen nog maar groter worden, dus het is belangrijk om hier snel op in te spelen om niet achterop te raken bij je concurrenten!

Heeft dit artikel vragen bij je opgeroepen? Neem dan gerust contact met ons op. Door onze kennis en ervaring in SEO en online marketing in combinatie met onze partner Regalo Webdiensten kunnen wij je helpen aan een geoptimaliseerde mobielvriendelijke website.

Reacties

Reacties