Internetmarketing ontwikkelingen

Leestijd: 2 minuten

Deel bericht op:

Ontwikkelingen op het gebied van internetmarketing in de Retailbranche

Twee  weken geleden was de grootste West-Europese beurs voor de Retail in Düsseldorf, de EuroCIS. Break Out Marketing was daar voor u ook aanwezig om te zien wat de trends en ontwikkelingen zijn op het gebied van Internetmarketing en inzet Social Media in de Retailbranche.

Dynamic Pricing

De eerste ontwikkeling dient zich al wat langer aan. Maar de verwachting is dat deze nu in een breder verband beschikbaar gaat komen: winkels en webshops gaan permanent en real-time hun prijzen aanpassen aan die van de concurrent. Offline zal dit gebeuren door digitale prijskaartjes. Het aanpassen (en controleren) van de prijzen gebeurt volledig geautomatiseerd op basis van de prijzen van de grootste concurrenten. Hierdoor kunnen prijzen dus lager uitvallen, maar ook hoger, wanneer het bedrijf zelf al de goedkoopste is.

Integratie Social Media en het kassasysteem

De kassasystemen die van oudsher nog sterk georiënteerd zijn op traditionele kassa’s of kassa-PC’s worden meer en meer internet-kassa’s. Daardoor komen er mogelijkheden om ook via internet koppelingen te leggen met systemen van derden. Op de klantenkaart kan loyaliteit (middels spaarsystemen) worden vastgelegd, naast informatie van de klant over gedrag en profiel (Social Media). Hierdoor ontstaan voor de Retailer interessante nieuwe mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld aan een trouwe klant gespaard saldo worden toegekend dat verhoogd wordt als de desbetreffende klant dit deelt via Twitter en/of Facebook.

Online gaat Offline

In de afgelopen periode zijn partijen in de keten die alleen online present waren middels een webshop nu ook gestart met hun eigen offline winkel. Waarmee zij dus eigenlijk de omgekeerde weg bewandelen van de meer gebruikelijke weg: de winkelier die naast zijn winkel een webshop begint. Gevolg is ook dat de technologieën en de marketingontwikkelingen die gebruikt worden door deze partijen nu ook beschikbaar komen in de offline winkel van deze bedrijven.
Men kan bijvoorbeeld in de winkel een zuil plaatsen waarop de volledige webshop en daarmee het volledige assortiment en de voorraadpositie zichtbaar is. Dit terwijl in de winkel zelf niet eens het volledige assortiment aanwezig is of zelfs maar aangeboden wordt.

Verkoopadvies in de webshop

Een andere ontwikkeling is het gegeven dat vele webshops werken met een soort van beslissingsondersteuning om te komen tot het juiste product met de juiste specificaties. Ook hiervan kan in de winkel  gebruik gemaakt worden, al dan niet via een interactieve zuil. Waarna de consument nog steeds gebruik kan maken van de verkoopadviseur in de winkel om zijn aankoopkeuze te bevestigen of toe te lichten.

Mobiele website versus een App

Bedrijven stellen zich deze vraag veelvuldig: moet ik een goede mobiele website hebben of kan ik beter investeren in een App. In algemene zin kan gesteld worden dat een goed werkende mobiele website beter is. In een volgende blog zullen wij dit onderwerp verder gaan toelichten.

Reacties

Reacties