“Wat moeten wij met sociale media?” is een vraag die ons vaak gesteld wordt. De sociale media ontwikkelen zich razendsnel en er blijven steeds nieuwe platformen bij komen. Het is niet realistisch om op alle sociale media actief te zijn, daarom is het belangrijk om keuzes te maken. Met deze blog helpen we je in drie essentiële stappen met een goede basis op weg naar een succesvolle Social Media Strategie.
Social Media Strategie stap 1: Content
In stap 1 bepalen we wat voor content er gedeeld gaat worden op de sociale media. Werk daarbij altijd vanuit de kern van je onderneming (core business). Bepaal op welk gebied je bedrijf, organisatie of merk expertise heeft die het kan delen en waar je producten of diensten onderscheidend in zijn ten opzichte van je concurrenten. Als het goed is kom je zo tot een lijstje met onderwerpen die samen de content zullen gaan vormen voor je Social Media Strategie. Mocht je niet tot een lijstje komen, dan is er waarschijnlijk iets mis met je business model.
Naast de onderwerpen bepaal je een achterliggende boodschap die centraal moet staan in de content die je deelt. Dit moet geen commerciële boodschap zijn, denk bijvoorbeeld aan de visie van de onderneming, die als een soort rode draad door je content zal lopen. Dit zorgt voor een houvast waar je op terug kunt vallen bij het bepalen of content wel of niet geschikt is om te delen.
Onderstaande vragen helpen je op weg om de Social Media Content te bepalen:
- Wat is de Core Business van de organisatie?
- Waar ligt de expertise van de organisatie?
- Hoe onderscheidt de organisatie zich van de concurrentie?
- Welke achterliggende boodschap wil de organisatie aan de doelgroepen meegeven?
Social Media Strategie stap 2: Kanalen
In stap 2 bepalen we welke kanalen geschikt zijn om, de in stap 1 bepaalde content, te gaan delen. Nu bekend is wat voor content we willen delen, kunnen we een eerste selectie maken van kanalen die geschikt zijn om het type content (denk aan foto’s, video’s, infographics, blogs) te delen. Naast het type content is het vooral belangrijk om te bepalen welke kanalen bij de organisatie passen en op welke kanalen de doelgroep(en) actief zijn.
Door deze drie selectiecriteria toe te passen zal er een kleine set van kanalen overblijven. Afhankelijk van de grootte van de organisatie zal een set van twee tot vijf kanalen optimaal zijn. Mocht deze set nog te groot zijn, geef dan prioriteiten aan de criteria om tot de meest geschikte kanalen te komen. Hou het aantal beperkt zodat het goed te managen blijft.
Onderstaande vragen helpen je op weg om de Social Media Kanalen te bepalen:
- Welk type content gaat de organisatie delen?
- Wat is de communicatiestijl van de organisatie?
- Welke kanalen zijn goed te beheren voor de organisatie?
- Op welke kanalen is de doelgroep actief?
Social Media Strategie stap 3: Plan
De derde stap is de Social Media Strategie vast te leggen in een plan. Maak een document waarin de eerste stappen beschreven staan, zodat de organisatie altijd een naslagwerk heeft om op terug te vallen. Bepaal de doelstellingen die je wilt bereiken en zorg dat deze meetbaar zijn, zoals een bepaald bereik of engagement. Vervolgens ga je aan de slag met een planning. Vul globaal in welke content je wanneer wilt delen. In een contentmatrix leg je vast welke content via welke kanalen gedeeld gaat worden en daarna kun je in een contentkalender vastleggen wanneer de content per kanaal gedeeld wordt.
Uiteraard kun je hier flexibel mee omgaan, want er zijn ook gebeurtenissen waar direct op ingespeeld kan worden, maar het uitwerken van een plan zorgt wel voor een stok achter de deur. Dit is belangrijk zodat je er aan herinnert wordt en er ook daadwerkelijk tijd voor inplant zodat het niet blijft liggen. Ten slotte is het belangrijk om in het plan ook een budget te reserveren om je content te delen en meer mensen te bereiken. Zonder budget zal je bereik beperkt blijven, wat natuurlijk zonde is voor de inspanningen die geleverd zijn om de content te creëren.
Onderstaande vragen helpen je op weg om het Social Media Plan te bepalen:
- Wat is het doel wat de organisatie wil bereiken?
- Hoe zijn deze doelen meetbaar te maken?
- In welke volgorde moet de organisatie de content delen?
- Welke kanalen zijn geschikt voor welke content?
- In welke frequentie kan en wil de organisatie content delen?
- Welk budget is er nodig om de doelstellingen te bereiken?
Door bovenstaande drie stappen te doorlopen heb je als organisatie een goede basis staan voor de Social Media Strategie. De vragen zijn een hulpmiddel om je op weg te helpen, maar zijn waarschijnlijk nog niet allemaal direct te beantwoorden. Het plan moet vooral als leidraad dienen en je niet beperken. We raden aan om het plan ook regelmatig te evalueren en optimaliseren op basis van de ontwikkelingen binnen de organisatie (past de uitgestippelde koers nog wel bij de organisatie?) en op basis van de resultaten (zijn de doelstellingen en budgetten realistisch? Welke content doet het goed?).
Succes met het uitwerken van jouw succesvolle Social Media Strategie. Voor advies of ondersteuning bij de ontwikkeling van je strategie kun je contact opnemen met onze Social Media Marketing specialist Roel Derksen. Break Out Marketing is gespecialiseerd in het ondersteunen van organisaties bij de ontwikkeling van de Social Media Strategie. We helpen ook jouw organisatie graag op weg van A naar Sociaal!