Als adviseur begeleiden we al ruim 20 jaar bedrijven in het efficiënter volgen en inrichten van hun bedrijfsprocessen. Begon het vroeger met een boekhoudpakket om de financiën te beheren, na verloop van tijd werden meer en meer processen ontsloten. Met een dure term werd dit ERP (Enterprise Resource Planning) genoemd. De meeste bedrijven hebben deze fase wel achter de rug, al zul je er versteld van staan hoeveel bedrijven nog worstelen met het op een eenduidige wijze ontsluiten van al deze processen.
Cloud-computing
En nog voordat deze bedrijven klaar zijn, of zelfs maar kunnen aanhaken, ontstaan er al nieuwe ontwikkelen die ook gevolgd moeten worden. De eerste ontwikkeling is de trek naar het internet. Complete processen worden niet meer beheerd met op eigen computers geïnstalleerde software, maar met programma’s die via internet benaderbaar zijn. Software die je uit de muur trekt als het ware. Ook hiervoor is – uiteraard kun je wel stellen – een term voor bedacht cloud-computing.
Social media
Deze ontwikkeling zal ik hier niet verder toelichten, de andere ontwikkeling past in dit kader wel de invloed van social media op ERP systemen. Er wordt dan kortweg gesproken over sERP oftewel social Enterprise Resource Planning.
Immers het gebruik van social media is niet meer te stuiten. De statistieken over het wereldwijde gebruik van sociale media geven nog steeds groeicijfers. Maar hoe ga ik hier als ondernemer nu mee om?
Negeren is niet de meest handige reactie. Want wat jij als ondernemer niet doet, doet jou concurrent wel. Want social media zorgen onmiskenbaar voor transparantie. Transparantie die uiteraard ook vaak in één adem genoemd wordt met het prijsgeven van privacy of van bedrijfsinformatie. Immers het gebruik van social media zorgt er voor dat je delen van je bedrijfsprocessen openbaar maakt. Voor een bedrijf of een ondernemer lijkt dit op een doemscenario. Om nog maar niet te spreken van het gebruik van de sociale media door uw medewerkers. Hebt u met hen afspraken gemaakt?
Kansen voor de ondernemer?
Maar wat als u als ondernemer nu eens de kansen pakt en de bedreiging beheersbaar maakt. Wat te denken van het volgende scenario:
heeft u een geniaal product of idee dan maakt u een Facebook fanpage of Google+ hangout aan, terwijl de projectleden via Linkedin en Xing razendsnel geworven worden. Projectoverleg vindt plaats via Lync of Skype. In een mooi opgezette Sharepoint-wiki wordt de benodigde kennis verzameld en gebundeld. Het prototype wordt met een 3D printer goedkoop en razendsnel gemaakt. De inkoper stuurt via Twitter zijn inkooporder, en komt in aanraking met voorheen onbekende leveranciers door de diverse retweets. De beste @reply krijgt de order, mits de aanbieder natuurlijk genoeg likes of google+1 van de community heeft gekregen zodat hij hoog genoeg geranked is.
Toekomstmuziek Nee, hoor. Uw werknemers hebben het heft hier al in handen genomen. Aan u als ondernemer om hier op in te spelen. De traditionele ERP-systemen krijgen een probleem, de moderne partijen spelen hierop in.
Aan u als ondernemer de uitdaging om de handschoen op te pakken.
Wie durft?
Luud Willemsen
Break Out Marketing