De 5 belangrijkste social media marketing trends voor 2015

Leestijd: 2 minuten

Deel bericht op:

social-media-marketing-trendsDe ontwikkelingen op het gebied van social media marketing volgen elkaar in razend tempo op. Er komen steeds meer factoren bij kijken waar je rekening mee dient te houden. De strategie die vorig jaar nog succesvol was, zal volgend jaar waarschijnlijk nog maar weinig opleveren. Daarom de vijf belangrijkste social media marketing trends om rekening mee te houden op een rij.

1. Het social media landschap versnipperd

Er komen steeds nieuwe kanalen bij en Nederlanders hebben gemiddeld al 5 a 6 social media accounts. Facebook is nog veruit het grootste in Nederland, maar daarachter is het dringen geblazen. Twitter, LinkedIn en YouTube krijgen concurrentie van opkomende kanalen als Instagram, Pinterest, Tumblr, Google+ en Snapchat.
Door de versnippering is het belangrijk om campagnes over meerdere kanalen te verdelen waar je doelgroep zich bevind. Enerzijds om een groter deel van je doelgroep te kunnen bereiken en anderzijds om meer touchpoints in de Consumer Journey te creëren.

2. Mobiel wordt steeds groter

Op websites zie je al dat een steeds groter aandeel van de bezoekers via mobiele apparaten komt. Bij het gebruik van de sociale media is dat aandeel nog vele malen hoger, gemiddeld tussen de 70 en 80%. Waar er nu vaak rekening wordt gehouden met mobiel, zal de focus van social marketing meer en meer op mobiel gaan liggen.

3. Meer video-content op social media

Naast videoplatform YouTube krijgt video ook op andere sociale media een steeds grotere rol. Facebook heeft inmiddels automatisch afspelende video’s in het nieuwsoverzicht en Twitter heeft naast Vine-filmpjes nu ook video in het platform geïntegreerd. Daarnaast is video-content ook al onderdeel van onder andere Instagram, Tumblr en Snapchat.

4. Social Marketing is niet gratis

Vaak wordt de fout gemaakt om sociale media als gratis marketingkanalen te zien. Het aanmaken van een account is inderdaad gratis en er kunnen kosteloos berichten geplaatst worden. Maar wil je sociale media serieus inzetten, dan heb je advertentiebudget nodig. Bij veel interactie of een viraal bericht kan er ook zonder advertentiebudget een aardig bereik behaald worden, maar dit moet je vooral zien als bonus. Het organische bereik van bijvoorbeeld Facebook wordt alleen maar kleiner. Als je het goed doet (veel interactie) dan krijg je iets extra’s, maar advertentiebudget is nodig om grotere doelgroepen te bereiken.

5. Content wordt steeds belangrijker

De tijd dat stagiaires mochten aanmodderen met de sociale media is definitief voorbij. Nu er alsmaar meer organisaties met social marketing aan de slag gaan, wordt onderscheidende content erg belangrijk. Het inhaken om het inhaken heeft steeds minder effect. Er moet een duidelijk link met het merk of de organisatie zijn om succesvol in te kunnen haken op de actualiteit. Een gedegen content strategie en planning zijn noodzakelijk om sociale media succesvol in te zetten.

Ben je bezig met de vraag hoe social media het best te integreren in je marketing? Neem bovenstaande vijf trends dan mee in de planning. Welke trend zorgt voor de grootste uitdaging bij jouw organisatie? Laat het ons weten in een reactie!

Reacties

Reacties